Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szobanövények betegségei

Növényed nem ragyog úgy, mint amikor hazavitted? Nézzük meg együtt, hogyan tudjuk régi pompáját elővarázsolni! Ismerjük mindannyian az érzést, meglátjuk, beleszeretünk, hazavisszük és alig egy pár nap telik el és a növényünk lekonyul, sárgul vagy veszít a fényéből. Most megnézzük általánosságban, hogyan jelez a növény, ha elégedetlen a környezetével.

Természetesen, a növények is, mint az emberek: különbözőek. Minden egyes példánynak más és más igényei vannak, de vannak általános szabályok is, amiket ha megfigyelünk és betartunk, akkor a legtöbb növényünk hálásan fog tündökölni.

 

Fakó levelek: Tápanyaghiány, elégtelen öntözés -> tájékozódjunk a növény igényeiről és ennek megfelelően rendszeresen öntözzük és tápozzuk a növényt a megfelelő tápanyagokkal. Ne locsoljuk klóros vízzel és ügyeljünk arra hogy a földje mindig megfelelően nedves legyen a növény igényeihez mérten.

Elsárgult levelek: túlöntözés, túlzott napsütés, túl száraz környezet, alsó levelek természetes öregedése -> hagyjuk a talaját kicsit kiszáradni és tegyük félárnyékos helyre, ellenőrizzük a szoba páratartalmát.

Egészséges leveleken sárga pöttyök: meszes környezet -> Esővízzel öntözzünk és tőzeg alapú földbe ültessük a növényt.

Barna foltok a leveleken: túl száraz meleg hely, túl hideg öntözővíz, túlzott trágyázás -> Figyeljünk a szoba páratalmára, az öntözővíz hőmérsékletére és a tápanyag összetételére. A nitrogénben gazdag föld okoz foltosodást.

Levélfoltosodást okozhat baktérium és gomba is. -> a fertőzött levelek eltávolítása után permetezzük a növényünket az igényeinek megfelelően és tartsuk száraz helyen.

Megnyúlt szárak és hajtások: Fényhiány -> keressünk a növényünknek egy fényes helyet, de ne helyezzük közvetlen napsütésbe. Télen figyeljünk oda, hogy ne legyen túl meleg környezetben és szellőztessünk.

Színek és mintázatok eltűnése: minél színesebb egy növény, minél sűrűbb mintázatot tartalmaz, annál több fényre van szüksége.

Fenésedés: (Colletotrichum orbiculare - mikróba) barna foltok és csíkok a levél csúcsán többnyire fertőzésre utalnak. A fertőzött levelek eltávolítása után a növényt a megfelelő tápoldattal le kell permetezni (Fundazol 50 WP) és száraz helyre tegyük. A Pálmafélék és Fikuszok különösen érzékenek a fenésedésre.

Szürkepenész: (Fusarium oxyporum f. sp. callistephi; botritisz - gomba) A növény bármely pontján megjelenhet a szürkepenész ha a környezete túlságosan párás, hideg és nincs légmozgás. Amennyiben a föld is penészes, úgy nem elég a növény sérült részeit levágni, hanem új földbe kell átültetni a növényt.

Korompenész: A levéltetű, pajzstetű és a viaszos pajzstetű által kiválasztott fekete gombafaj, mely ragacsos mézharmaton él. Ez nem élősködik a növényen, csak eltömíti a pólusokat és ezáltal a növény nem tud elég napfényt felfogni a növekedéshez. A leveleket mossuk le nedves ruhával majd öblítsük le és permetezzük le növényvédő szerrel melyek hatásosak a levéltetvek ellen.

Palántadőlés: (Pythium ssp. - gomba) -> Fontos, hogy mindig fertőtlenített földbe ültessük át a palántáinkat és ne öntözzük túl őket.

Vírusfertőzés: nincs konkrét tünete egy vírusfertőzésnek, lehet torzulás vagy nem megfelelő növekedés, sárga pöttyök vagy foltok a leveleken, fehér csíkok a színes virágokon. Amennyiben bebizonyosodik hogy növényünk vírusfertőzött, úgy dobjuk azt ki. Növényünk többnyire rovaroknak köszönhetően fertőződik meg.

Baktériumok: több mint 200 baktérium okozta növénybetegség ismeretes. A tünetek lehetnek hervadás, tumorok, korhadás, rothadás vagy üszkösödés. A baktériumok viharos esőzések után járványszerűen elterjednek, a párás és meleg idő rendkívül kedvező a baktériumok szaporodásának.

Tartalomhoz tartozó címkék: Növények titkai

Keresés