Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Növények árnyékban

Van úgy, hogy a lakásunk, házunk egy sarka nagyon vágyakozik egy növény után, de a napfény nem éri azt a bizonyos sarkot. Mégis van rá lehetőség, hogy árnyékos helyiségekbe is életet vihessünk. Annyi bizonyos, hogy nincs olyan növény, aminek ne lenne szüksége fényre. A tenger mélyén élő algák vagy a barlanglakó mohák is igényelnek egy kevéske természetes fényt. Így az ablak nélküli helyiségek kihívást jelentenek, de az árnyékos sarkokra van megoldás!

A fotoszintézishez speciális hullámhosszú fény kell, nem elegendő a kereskedelmi forgalomban kapható lámpák a növények engergia igényéhez. Vannak ugyan kifejezetten növénytermesztőknek előállított izzók, ezek azonban inkább kiegészítők téli időszakokra a napfény mellé, mintsem helyettesítő fényforrások.

A Sansevieriák (Anyósnyelv) az agávefélék családjába tartozik, melyek szinte elpusztíthatatlanok. Mivel a trópusokról ered, ezért szobanövénynek kiváló. szárazságtűrő és rengeteg színben pompázó példányával találkozhatunk. Érdekesség: NASA kutatók arra figyeltek fel, hogy a sárga anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) a levegőben lévő káros anyagokat (többek között a benzol és triklór-etilén) csökkenti, így kiválóan alkalmas pl. gyerekszobába vagy hálószobába. Árnyékosabb helyen a nem csíkos példányok érzik jól magukat.

Ha trópusi hangulatra vágyunk egy kis sötét lakásba, akkor a Papagájvirág (Strelizia reginae vagy Paradicsommadár-virág) lesz a leglátványosabb faj. Ugyan nagy türlemet igényel, de színpompás narancs-lila virága kárpótol. A növény ugyan napfényben hamarabb virágzik, de árnyékos szobában is megél gond nélkül. Kiváló szobanövény.

A Zamioculcas zamiifolia (legénypálma) változatos becenevei, mint legénypálma, agglegénypálma, legényvirág, szenvedő pálma, zámia vagy tudományos neve után ZZ pálma is arra utalnak, hogy tartása rém egyszerű. A tűző napot és a túlöntözést kifejezetten nem szereti, ezt sárguló leveleivel jelzi is. A pangó víz a növény elpusztulásához vezethet. Közvetlen napfény nem érheti.

A Nyílgyökér, avagy az imádkozó növény (Maranta leuconeura) egyedülálló, mivel fényben a levelek összehajtogatnak, így a neve is olyan, mint az imádságba hajtogatott kezek, ezért csodás éke lehet lakásunknak akár az asztalon, akár függő kosárban. Rendkívül izgalmas mintájával kitűnik a legtöbb levéldísznövény közül. Kisebb példányai az íróasztalt is feldobják, hogy a munka vagy a tanulás élvezetesebb legyen. Felfüggesztve azonban láthatóvá vállnak a levelek alján lévő rózsaszín mintázat. Jól tolerálja a gyenge fényt, de több fényre van szüksége ahhoz, hogy a levelek teljesen kibontakozzanak, és a nedves talajt részesíti előnyben. Azonban az erős napsütés a levelek elsárgulásához, égési sérülésekhez vezet.

Az Aranypálma (Areca Dypsis lutescens) jól párásítja a levegőt, így irodába vagy gyerekszobába is kiváló választás. A szobahőmérsékleten évente 15-20 cm-t nő, azonban a természetes élőhelyén, Madagaszkárban akár 10 métert is eléri. Az árnyékos helyeket kedveli nagyon, így közvetlen ablakba kifejezetten tilos rakni.

Az Aranyos Szobafutóka (Epipremnum pinnatum Golden Pothos) egy igazán rikító színfolt a hagyományos, sima zöld levelű növények közt. Kúszónövényként lehet támasztékra futtatni, vagy egy akasztós kaspóban fel lógatni. Ez a viszonylag árnyéktűrő dísznövény a mi éghajlatunkon ritkán virágzik, de sárgásan márványos levelei színt visznek az életterünkbe.

Tartalomhoz tartozó címkék: Növények titkai

Keresés