Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Murvafürt / Bougainvilea

Csorba Zoltán

Az első dolog, amit tennünk kell amikor egy új növényt vásárolunk, hogy ellenőrizzük a gyökérzetét. Óvatosan fordítsuk ki a cserepéből és nézzük meg, mennyire rendelkezik erős, fejlett gyökérzettel! Ha nagyon beszőtte a cserepet, akkor érdemes egy számmal nagyobb cserépbe ültetni, azért csak egy számmal, mert szereti, ha kisebb cserépben neveljük, mivel ez elősegítheti a bőségesebb virágzást. Ha túl nagy cserépbe ültetjük, akkor inkább a gyökérfejlesztésre fordítja az energiát. Ezzel el is jutottunk a második ponthoz, ha a vásárolt növényünk a cserepét még nem szőtte be teljesen, akkor nem szükséges átültetni. Az ültetésnél nagyon fontos, hogy ügyeljünk a gyökérzet épségére! Ültetőközegnek laza, jó vízáteresztő-képességű, jó minőségű földkeveréket használjunk. Például: tőzeg, komposzt, általános virágföld és folyami homok, esetleg kertészeti perlit keveréke. Ültetést követően öntözzük meg növényünket, majd a megfelelő hely kiválasztása következik.

A Bougainvillea Dél-Amerika trópusi vidékéről származó növény, ahol a nappalok igen melegek, ezért a megfelelő hely számára mindenképpen egy olyan hely legyen, ahol minimum napi 5 óra napsütés éri. Ennél több napsütés csak dúsabb virágzást eredményez, sőt, a tűző napot is igen jól viseli (megfelelő szoktatás után). A nyári hónapokban kedveli a vizet, azonban két öntözés között hagyjuk kiszáradni a talaját (szinte minden növény jobban tűri, ha egyszer-egyszer kiszárad a talaja, mint hogy állandóan nedves legyen) – ez a Bougainvilleára különösen igaz, hiszen az érzékeny gyökerei könnyen belefulladhatnak a pangó vízbe. A fejlődési ciklusban – mely hazánkban májustól -szeptemberig tart- nagyon tápanyagigényes növény, ezért a tápanyagok utánpótlásáról mindenképpen gondoskodjunk. Hetente adhatunk neki tápoldatot, ami foszfor- és kálium túlsúlyos, mivel ezek a tápelemek erős gyökérzetet és dúsabb virágzást eredményeznek. Viszont, ha túl sok a nitrogén, akkor inkább erőteljesen növekszik és dús levélzetet fejleszt.

Amikor megvesszük első murvafürtünket -akár teljes virágzásban-, fajtától függően más és más virágzási ciklussal rendelkeznek. A hely- és környezetváltozás miatt előfordulhat, hogy el kezd hullani a levele. Szerencsére ezt hamar kiheverik és majd a növekedésének első fázisában új hajtásokat és leveleket hoz. Ha azt vesszük észre, hogy túl erőteljesen növekszik, akkor vegyünk vissza egy kicsit a tápoldat mennyiségéből, mert nagyon megnyúlt növényt kapunk, mely kevésbé nyújt szép látványt a későbbiekben. A megfelelő mennyiségű napfény elengedhetetlen a dús virágzáshoz. A hajtásvégek időnkénti visszacsípésével elágazásra bírhatjuk növényünket, mely szintén sok új virágot eredményez, hiszen a Bougainvillea mindig a hajtásvégeken hozza a bimbóit. Megfelelő tartási körülmények között a legtöbb fajta többször is virágzik egy évben. Egy-egy virágzási ciklus hetekig, nem ritkán akár több, mint egy hónapig tart. Ha egy adott virágzási hullám befejeződik és az utolsó színes fellevelek is lehullanak, érdemes növényünket visszavágni erőteljesebben, mert következik az újabb növekedési periódus és ha ezt nem végezzük el, akkor növényünk megnyúlhat, formátlanná válhat. Ha az optimális körülmények ellenére sem akar virágozni növényünk, akkor egyszerűen csak „túl jól” érzi magát.

A sok víz és tápanyag hatására dús, üde zöld lombozatot fejleszt. Ilyenkor érdemes megvonni tőle az öntözést, tápanyag utánpótlást és egyfajta szárításnak kitenni murvafürtünket. Ilyenkor a levélzetét kell figyelnünk, melyet gyakorlatilag „lógó, lankadt” állapotban kell tartanunk, legalább 2-3 héten keresztül. Éppen csak annyi vizet kapjon, hogy életben tartsuk. A szárítási időszak befejezéseként fokozatosan emeljük az öntözések számát és mennyiségét, majd elkezdhetjük újra a tápoldatozást. Ezt a „kínzási” időszakot növényünk a legtöbb esetben bimbóképződéssel hálálja meg. Ez az időszak többnyire a nyár második felére esik, ilyenkor már nem szükséges visszametszeni. Indokolt lehet viszont a hely szűke miatti metszés, alakformálás. Aki esetleg a szaporításra szánja el magát, most megteheti zöld- vagy félfás dugványokról, erről a későbbiekben írok. Augusztus végén, szeptember elején a tápoldatozást érdemes abbahagyni, ilyenkor a növényünket már fel kell készíteni a téli pihenőre. Időjárástól függően október-november hónapokban, még a fagyok beállta előtt Bougainvilleáinkat fagymentes helyre kell bevinnünk. Optimális számukra egy hűvös,8-12 Celsius-fokos, lehetőleg világos helyiség, például lépcsőház, fűtetlen szoba, pince stb. A teleltetőbe kerülést követően sokk éri a növényt és virágait, valamint leveleinek nagy részét, akár mindet is ledobálhatja (legtöbbször ez fajtától is függ). Ekkor az öntözést csökkentenünk kell, nagyon kevés vizet kapjanak, éppen, hogy csak ki ne száradjanak. Ezt az állapotot tartsuk fent egészen a kertbe történő kihelyezésig.

Tavasszal, miután a fagymentes éjszakák már elmúltak (legkorábban áprilisban), megkezdhetjük a kitelepítést. Amelyik esetleg még bent hozott hajtásokat, azon egy alakformáló metszést ajánlott végezni. Ezeket és az esetleg levélzettel rendelkező töveket, félárnyékos helyre tegyük ki a szabadba, hogy a zsenge leveleik nehogy megégjenek a napfénytől. A kopaszakat tehetjük naposabb helyre is, ezeknél néhány héten belül megindul a hajtásképződés. Ekkor még óvatosan öntözzük és még ne tápozzuk őket. Tapasztalatom szerint a metszéssel érdemes addig várni amíg a növény már több helyen el kezdett hajtani. Ilyenkor látjuk azt, hogy mennyire kell visszavágnunk a növényünket, jól látszanak az élettelen, száraz növényi részek is, melyeket mindig távolítsunk el! Ha túl korán metszünk, az a tapasztalatom, hogy olyankor hajlamos a növény visszaszáradni (akár teljesen elszáradni), hiszen még pihen. A kihajtást követően eldönthetjük, hogy melyik növényünket szeretnénk átültetni, valamint elkezdhetjük a tápoldatozást. Ilyenkor nitrogénben és foszforban gazdag tápoldatot érdemes használnunk. Csodákra képes a talaj felszínére szórt, késleltetett tápanyag leadású műtrágyagolyók használata. Ezek minden fontos tápelemet tartalmaznak, kiegészítve mikroelemekkel melyre növényünknek nagy szüksége van. Hatása a nyári meleg hónapokban fokozódik ilyenkor a növényünk magasabb tápanyagigényét is jól kielégítik. (Osmocote, Nutricote, Ekote. Adagolásuk a talaj térfogathoz igazodik, többféle tápanyag leadási időintervallummal, akár tabletta formában is kaphatóak). Tápoldatozásra többféle cég termékei közül választhatunk, melyet a tartós hatású tápgolyók mellett is használhatunk. Nálam jól bevált a Volldünger víz oldható tápsó, de kapható például virágzásindító- trópusi növényekhez való tápoldat is.

Szeretnél vásárolni egy murvafürtöt? Kattints ide!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Növények titkai

Keresés